Ordenssyster och människorättskämpe avliden

Dianna Ortiz, ordenssyster och människorättskämpe från US, är död. Ursulinerorden har meddelat att Ortiz avled på fredag i Washington, D.C., i cancer. Hon blev 62 år gammal.

Vid slutet av 1980-talet begav sig Ortiz till Guatemala för att engagera sig för ursprungsbefolkningens rättigheter. Därvid hamnade hon mellan fronterna i det inbördeskrig som sedan år 1960 rasade i detta mellanamerikanska land och som först 1996 formellt tog slut.

År 1989 fördes Ortiz bort av regeringstrupper. Hon torterades och våldtogs. Hennes öden väckte uppmärksamhet över hela världen, då hon öppet bertättade om sina upplevelser. Till att börja med anklagade myndigheterna i både Guatemala och USA henne för falska påståenden. År 2002 gav hon ut boken The Blindfold’s Eyes: My Journey from Torture to Truth (ung. Med ögonbindel: Min resa från tortyr till sanning).

Under åren efter att hon hade frigetts, engagerade sig syster Dianna fortsatt för mänskliga rättigeter i Guatemala och för att företräda tortyroffer. Från 2010 till 2012 var hon biträdande direktor för USA-sektionen av Pax Christi, och under åren 2012–2018 var hon verksam för Center of Concern, en tankesmedja i Washington, D.C., som grundades av jesuiter och biskopskonferensen i USA. Förra året återgick hon till uppdraget som biträdande direktor för Pax Christi i USA.

Red. 2021-02-21

Detta är en nyhetstext.